Nikah işlemleri, evlilik arifesinde olan çiftlerin en çok araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Çiftlerin hayatlarını birleştireceği bu en önemli günün belirlenmesinde büyük rol oynayan nikah işlemleri, nikah tarihi alma gibi işlemler ile ilgili tüm detayları sizler için hazırladık. Gelin bu detayları hep birlikte inceleyelim.


Nikah Tarihi Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

Nikah tarihi alma işlemi için öncelikle bazı evrakları derlemeniz gerekmektedir. Söz konusu evraklar aşağıdaki gibidir.

  • Evlilik beyannamesi: Başvuru yapacağınız belediyenin talebine göre iki ya da dört kopya olarak düzenlenmiş olan evlilik beyannamesini doldurmalısınız. Bu form nikah dairesinde müracaat sırasında size verilecektir.
  • Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi: Çiftlerden nikah tarihi alma için istenilen bir diğer belge ise fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisidir. Nikah işlemleri için sürücü belgesi kimlik yerine geçmemektedir.
  • Vesikalık Fotoğraf: Nikah işlemleri için gerekli olan bir diğer belge vesikalık fotoğraftır. Renkli ve sivil giysiler ile son 6 ay içerisinde çekil olan vesikalık fotoğraflara ihtiyacınız vardır. Fotoğraf sayıları belediyelere göre değişkenlik göstermektedir.
  • Nikah Sağlık Raporu: Aile hekiminde evlilik işlemleri için muayene olmanız gerekmektedir. Evlenmeye engel olabilecek herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığı bu muayene ile belirlenmektedir. Cinsel yollar ile bulaşan hastalıkların olup olmadığının tespit edilmesi, kan gruplarının belirlenmesi gibi durumlar için muayene olunması gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamalı ve nikah dairesinin yolunu tutmalısınız. Nikah dairesine gittiğiniz sıra da evlenmek istediğiniz beyan etmeniz yeterlidir. Daha sonra ki aşamalar da nikah memurları sizi yönlendirecektir. Bunun yanı sıra bazı prosedürler belediyelere göre değişkenlik göstermektedir. Nikah işlemlerinin son bulması nikah tarihini almanız durumunda bitecektir.


İkamet Dışı Bir İlçede Evlenmek

Nikah başvuruları genel olarak çiftlerden bir tanesinin ikamet ettiği ilçe evlendirme memurluğuna, köy muhtarlığına ya da müftülüğe yapılmaktadır. Fakat çiftlerden birinin ikamet ettiği yerin dışında bir yerde evlenmek için evlilik izin belgesi gerekmektedir. Evlilik izin belgesinin çiftlerin ikamet ettiği belediyelerden alınması gerekir.


Nikah Şahidi Kimler Olabilir?

Nikah salonları, nikah tarihi alma, resmi nikah işlemleri yeni evlenecek kişilerin en çok araştırdığı konulardandır. Bu nokta da nikah şahidi kimler olabilir diye soruyorsanız aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Kişinin 18 yaşını doldurması,
  • Akli dengesinin yerinde olması,
  • Şahitliğini yaptığı kişiyi tanıması gerekir.

Nikah şahitliği konusunda bir diğer merak edilen husus ise yabancı uyruklu bireylerin nikah şahidi olup olamayacağı konusudur. Yabancı uyruklu kişiler de oturma izni, geçici kimlik belgesi ya da pasaport ile şahit olabilirler. Bunun yanı sıra aynı soyada sahip olan kişiler de şahit olabilir. Yani gelin ve damadın kardeşi, akrabaları nikah şahidi olabilir.