Dini nikah nasıl kıyılır? Dini nikah şartları, evlenecek olan çiftlerin araştırdığı ve bilgi sahibi olmak istediği önemli konular arasında yer almaktadır. Dini nikah ya da imam nikahı olarak bilinen nikah, İslam dininde evliliğin hüküm kazanması için gereken nikahtır. Evlenmek isteyen Müslüman çiftlerin Allah katında da evlenmesi için dini nikah kıyılması gerekmektedir.

İmam nikahının ilk şartı, çiftlerin ikisinin de Müslüman olmasıdır. Müslüman bir kadının gayrimüslim bir erkekler ya da Müslüman bir erkeğin gayrimüslim bir kadın ile evlenmesi mümkün değildir. İmam nikahı öncesinde bireylerin evlenmelerinde herhangi bir şekilde engel bulunmadığı sonucuna varıldıktan sonra nikah kıyılır. Peki, imam nikahı nasıl olur, imam nikahı nerede kıyılır, dini nikah şartları nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim.


İmam Nikahının Şartları

İmam nikahının şartlarından birinin eksik olması durumunda nikah kabul olmaz ve evlilik gerçekleşmez. Bu durumda imam nikahı şartları genel olarak aşağıdaki gibidir.

  • İmam nikahı Müslümanların üzerinde bir vazife olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle tarafların Müslüman olması imam nikahının ilk şartıdır. Eğer bir Müslüman, Müslüman olmayan biriyle evlenirse dinden çıkmış sayılacaktır. Erkeklerin Yahudi ya da Hristiyan biriyle evlenmesine izin var denilse de bu durum dinimizde mekruhtur. Bu durumda nikah Allah katında kabul görmez.
  • Nikahta, nikahı kıyılacak olan bireyler kadar şahitler de önemlidir. Aklı başında olan Müslüman şahitler olmadan imam nikahının kıyılması mümkün değildir. Müslüman 2 erkek ya da Müslüman 2 kadının şahit olması gerekmektedir. Deli ve çocukların şahitliği ise kabul edilmez.
  • İmam nikahı, gelin ve damadın vekalet vermesi ile farklı kişiler tarafından da kıyılabilir. Bu durumda her iki tarafında vekalet vermiş olması yeterlidir.
  • Nikahın kabul olması için duyurulması gerekmektedir. Bu bağlamda nikahın ailelerden ya da akrabalardan gizli tutulmaması gerekir. Nikahın gizli tutulması durumunda herhangi bir şekilde geçerliliği yoktur.
  • Özellikle kızın ailesinin imam nikahının kıyıldığından haberdar olması gerekmektedir. Peygamber efendimizin bir hadisinde bu durum şöyle açıklanır. ‘Hangi kız, velisinin izni olmadan nikahlanırsa onun nikahı geçersizdir’. Bunun yanı sıra nikahın geçersizliği ile ilgili alimlerde şöyle eklemeler yapmaktadır. Tarafların evlenmelerinde herhangi bir engel yoksa ve aileler zorluk çıkarıyorsa bölge imamı, belediye gibi kurumlara başvurularak evlilik işlemi gerçekleştirilebilir. Aileye hiçbir şekilde sorulmadan kıyılan nikahın geçersiz olduğu ve tekrarlanması gerektiğini belirtmek gerekir.

İmam Nikahı Nasıl Kıyılır?

Peki imam nikahi nasil kiyilir? İmam nikahı için gereken şartların sağlanması durumunda evlenecek olan erkeğin kadına vereceği mehir belirlenir. Mehir, erkeğin kadına ödemesi gereken değerli bir şey ya da paradır. Belirlenen mehir imam nikahı kıyacak olan hocaya bildirilir ve nikah kıyılır. Mehir olmadan nikah kıyılmaz. Bu noktada erkek evlendikten sonra eşine mehrini vermekle yükümlüdür.