Günümüzde gelin çiçeği, ister lüks bir düğün ister aile evinde basit bir bahçe düğünü olsun, modern bir gelin kıyafetinin önemli bir parçasıdır. Gelin çiçeği gelinin nihai aksesuarıdır ve günün genel görünümüne büyük ölçüde katkıda bulunur. Çiçeklerin bir düğüne görsel güzellik ve romantik bir hava kattığı tartışmasız bir gerçektir ancak varlıklarının daha derin nedenleri vardır.

Gelinlerin gelin çiçeği taşıması aslında yüzyıllardır devam eden ve hemen hemen birçok medeniyette yerini bulan bir geleneğin parçasıdır. Peki hiç düşündünüz mü gelinler neden gelin çiçeği taşır? Gelin çiçeğinin anlamı nedir? Birden fazla sebebi olduğu düşünülen gelin çiçeği taşıma geleneğiyle ilgili farklı rivayetlere gelin hep birlikte göz atalım.

Gelin Çiçeği Geleneği Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Gelin çiçeği taşıma geleneği kökleri Antik Roma'ya kadar dayanan oldukça eski bir gelenektir. Çiçeklerin genel olarak uyandırdığı güzel hisler bu geleneğin yayılmasında ve günümüze kadar ulaşmasında önemli bir rol oynamıştır. Öyle ki, yüzyıllardır dünyanın hemen hemen her yerinde devam ettirilen bu gelenek düğünlerde gelinlerin olmazsa olmaz bir parçası haline gelmiştir.

Çiçeklerin yeni başlangıçları, sadakati ve doğurganlığı temsil ettiği inancı nedeniyle Roma’da gelinler çelenk taşıyor veya üzerlerine çiçeklerden oluşan parçalar giyiyordu. Elbette Orta Çağ'da kullanılan gelin çiçekleri günümüzdeki gibi değildi. Gelin çiçeği oluşturmak için görüntüsü güzel çiçekler yerine daha çok güçlü kokulu otlar ve baharatlar kullanılıyordu.

Bu buketlerin kötü ruhları, kötü şansı, kötü sağlığı önlediğine ve gelin ile damat arasındaki şehveti olumlu etkilediğine inanılıyordu. Gelin çiçeğinin hiç de romantik olmayan bir diğer amacı daha vardı ki bu vücudun kötü kokusunu maskelemeye yardımcı olmasıydı. Evet doğru duydunuz; gelin çiçeğinin vücudun kötü kokusunu maskelemek gibi bir işlevi de vardı! Bir rivayete göre suyun oldukça değerli olduğu ve temiz suya erişimin kısıtlı olduğu bu dönemlerde nadir yapılan banyolarda sıra en son kadınlara geliyordu.

Bir evde sıcak suyla koca bir küvet dolduruluyor; bu küvete sırasıyla önce evin erkekleri ardından da kadınlar giriyordu! İşte bu yüzden tam olarak temizlenmeyen kadınların kötü kokması ihtimali nedeniyle düğünlerde gelin çiçeği önemli bir rol oynuyordu. Çeşitli keskin kokular yayan bitkilerden hazırlanan buketler sayesinde gelinlerin kötü kokusunun yayılması önleniyordu.

Tarih ilerledikçe eski gelenekler neredeyse unutuldu ve gelin çiçeği, yalnızca gelinliği tamamlamak için kullanılan bir aksesuar haline geldi. Modern zamanlarda gelinler renklerinin, kokusunun ve şeklinin güzelliği için çiçek seçmeye başladılar. Günümüzde gelinin seçtiği gelin çiçekleri, kişisel tarzını, zevklerini ve kişiliğini ifade etmesinin bir yolu haline geldi ve elbisesinin önemli bir tamamlayıcısı oldu.

Gelinler Neden Gelin Çiçeğini Atarlar?

Gelin çiçeğinin nasıl ortaya çıktığını ve günümüze kadar nasıl geldiğini artık biliyoruz. Peki ama gelinlerin gelin çiçeğini atmasının sebebi nedir? Kesin bir kanıt olmamakla birlikte en güçlü rivayete göre eski zamanlarda gelin olmak şansla eşdeğer olarak görülüyor ve gelinler son derece şanslı kabul ediliyordu.

Bu nedenle düğüne gelen misafirler gelinin iyi şansının kendilerine geçeceğini umarak elbisesinden parçalar almaya çalışıyorlardı. Bu geleneğin devam etmesi gelinliklerin zarar görmesine sebep olduğu gibi bazen istenmeyen yaralanmalara da neden oluyordu. Böylece daha güvenli bir yöntem olarak zaman içinde gelinlikten parçalar alınması yerine gelin buketinin atılması geleneği gelişti.