Yeni evlenecek çiftler düğün, balayı ve ev hazırlıkları ile ilgilenirken iş yerinden izin alma konusunda da çeşitli soru işaretlerini kafalarında cevaplamak isterler. Özellikle evlilik izni yani diğer adıyla düğün izni konusunda en doğru yanıtı almak isteyen çalışanlar için bu iznin kaç gün olacağı ve nasıl alınabileceği merak konusu oluyor. Siz de bir çalışan olarak evlilik izni konusunda nasıl bir yol haritası izlemeniz gerektiğini düşünüyorsanız doğru adrestesiniz!

Sizin için hazırladığımız bu rehberde hem izin alma hem de izinle ilgili bütün detaylara ulaşabileceksiniz.

Evlilik İzni Kaç Gündür?

Çalışanlar için İş Kanunu gereğince belirlenmiş çeşitli yasal izin hakları vardır. Bunlardan bir tanesi de çalışanın evliliği durumundaki izindir. Evlilik izni olarak de bilinen bu izin özel sektör ve kamu kurumlarında İş Kanunu’ndan kaynaklanarak çalışanlara tanınır. Bu hakkı kullanmak için bir çalışan olarak işverene başvurmanız yeterlidir.

Özel sektör ve kamu çalışanları için ayrı düzenlemeler getiren bu izin İş Kanunu’nda şu şekilde açıklanmaktadır. ‘İşçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölmesi halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde ise 5 gün izin verilmektedir.’ Aynı izin kapsamında memurlara tanına haklar ise daha geniştir. Zira benzer bir açıklama ile tanınan hakta memurların 7 gün boyunca işe gitmemesi mümkündür.

Evlilik izni ile alakalı ifade edilecek olan en önemli detay aslında iznin sadece hafta içi günlerde değil hafta sonu günlerde de sayılmasıdır. Yani 3 gün izni olan bir işçinin evlilik iznini Cuma gününden başlayarak kullanması durumunda ertesi Pazartesi işe başlaması gerekir. Bu nedenle de evlilik izni almak isteyen çalışanların günleri iyi planlamaları oldukça değerlidir.

Özel Sektörde Evlilik İzni Nasıl Alınır?

Özel sektör evlilik izni almak devlet kurumlarına nazaran daha kolaydır. Durumun bu şekilde ortaya çıkmasında en önemli ölçüt izin alınırken herhangi bir dilekçe ya da resmî belge düzenlenmemesidir. Özel sektörde birim amirleri ve işverenin bilgilendirilmesi bu konuda yeterli bir detay olarak kabul edilecektir.

Özel sektörde evlilik izni almak isteyen kişilerin hafta sonuna denk gelen günlerin sayılmaması adına işverene talepte bulunmaları mümkündür. Bu nedenle de işveren ile işçi arasındaki ilişkinin izin konusunda nihai kararı ortaya çıkaracağını ifade etmek gerekir.

Devlette, Kamuda Evlilik İzni Nasıl Alınır?

Devletten evlilik izni almak için bir dilekçe ile başvuru yapmak ve gerekli evrakı teslim etmek gerekir. Aksi takdirde evlilik izninden faydalanmak söz konusu olmayacaktır. Özel sektördekinden farklı olarak yasal düğün izni avantajından faydalanmak isteyen kimselerin süreyi ayarlama şansları olmaz. Resmi bir işlem gerçekleşeceğinden başvuru yapılan tarihteki beyan esas alınacaktır. Bu nedenle de devlet evlilik izni alırken bütün detayları net bir şekilde belirlemeniz gerekir.