Evlenmek dendiğinde hepimizin aklına ilk ne gelir? Gelin ve damat aileleriyle ve sevdikleriyle bir araya gelir, yemeklerin yendiği, insanların keyifle dans ettiği ve herkesin mutlu ayrıldığı bir organizasyon yapılır öyle değil mi? Tabii işin içine giren gelenekler söz konusu olduğunda işler bu sade anlatımda olduğundan biraz daha renkli hale gelebiliyor. Düğün hazırlıklarından yorulduysanız sizi ufak bir dünya turuna çıkarmak ve kafanızı biraz olsun dağıtmak istiyoruz. Başka ülkelerdeki ilginç düğün gelenekleri hakkında yaptığımız liste için hazır mısınız? Haydi gelin hep birlikte dünyayı gezelim.

Evlilik hemen hemen dünyanın her yerinde son derece önemli olan bir ritüel. Hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için olduğu kadar aileler için de büyük bir adım. Bu sebepten olacak ki, evlilik söz konusu olduğunda nikah ya da düğün planlamaktan daha fazlasına ihtiyaç oluyor.

Düğünler evrensel olabilir ama gelenekler ülkeye ve kültüre göre son derece değişkendir. Düğünlerde yapılan şeylerin birçoğu da aslında bu geleneklere bağlıdır. Özellikle batı dünyasının genelinde bizim de aşina olduğumuz bazı adetler olduğunu görürüz. Düğünden sonra gelin çiçeğini havaya atmak, düğün pastası kesmek gibi adetler bunlardan bazılarıdır. Düğün gelenekleri, dönemin modern ihtiyaçlarına, tarafların arzularına, siyasi ve kültürel çevreye ve hatta coğrafi imkanlara göre değişiklik gösterebiliyor elbette ama yalnızca yapıldığı yere özel bazı gelenekler var ki gördüğünüzde çok şaşıracaksınız. Hazırsanız mini turumuza hemen başlayalım!

Kongo’da Düğün Gelenekleri

Dünyanın neresine giderseniz gidin evlenmek üzere olan çoğu çift müthiş bir heyecan duyar. Hatta mutluluktan uçtuğunu söyleyenler bile vardır. Dünya genelinin aksine Kongo gelinleri ve damatları mutluluklarını kontrol altında tutmak zorundadır. Tüm düğün boyunca törenden resepsiyona kadar gelin ve damadın gülümsemesine izin verilmez. Eğer olur da gülerlerse, bu evlilik konusunda ciddi olmadıkları anlamına gelir.

Çin’de Düğün Gelenekleri

Çin’de damadın evlenmeden önce gelini birkaç kez yay ve okla vurduğu ilginç bir düğün geleneği vardır. Damat önce gelini oklarla vurur. Ardından geline isabet eden okları toplar ve evlilik töreni sırasında okları kırar. Bu sayede aşklarının sonsuza dek süreceğine inanılır. Çin’deki bu gelenek ilginç düğün gelenekleri arasında en zalimcesi gibi görünebilir ama endişelenmeyin; oklar elbette başlıksızdır ve geline hiçbir zarar vermez.

Almanya’da Düğün Gelenekleri

Almanya’da gelin ve damat birlikte ilk temizliklerini, misafirlerinin kötü ruhları kovmak için yere attığı porselen tabak yığınlarını temizleyerek gerçekleştirirler. "Polterabend" adı verilen bu gelenek, gelin ve damadın birlikte yaşadıkları süre boyunca yollarına birçok engelin çıkabileceğini ve bunları birlikte aşabileceklerini göstermek için yapılır.

Hindistan’da Düğün Gelenekleri

Son derece büyük bir ülke olan Hindistan’ın farklı bölgelerinde çok farklı ve ilginç düğün geleneği olsa da genelde Hint düğünleri saatler boyunca süren ritüellerden oluşur. Bu ritüeller çoğu zaman gelin ve damadın aileleriyle birlikte sahnede oturup birbirlerinin ayaklarını yıkamalarını, birbirlerine yemek yedirmelerini, tütsü yakarak kötü ruhları kovmalarını da içeren bir dizi gelenek içerir. Aynı zamanda Hindistan sokaklarında damadın gelini almaya atla gittiğini de görebilirsiniz. Gerçekten de yaygın bir gelenek olarak damat gelini almak için bir ata biner; akraba ve arkadaşları da onu ellerinde lambalar tutarak müzik eşliğinde yürüyerek takip ederler. Yani Hindistan’da ata binip ya nasip diyen genelde damat olur.

Kenya’da Düğün Gelenekleri

Evlendiğinizde babanızın size tükürdüğünü düşündüğünüzde kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Oldukça iç karartıcı bir durum öyle değil mi? Ama Kenya’nın bazı bölgelerinde gelinin babası evden ayrılırken gelin ve damada gerçekten tükürür! İlginç düğün gelenekleri arasında belki de ilk sırada yer alabilecek bu adeti onlardan nefret ettiği için değil, çok fazla destekleyip de nazar değdirmemek için yapar. Aslında bizdeki “Tü tü maşallah!” tepkisine epey benziyor gibi, siz ne dersiniz?